2020 December 2

Karácsony

Mit szimbolizál a karácsonyfa? Mi került a régi ünnepi asztalra? Mit eszünk karácsonykor?

Karácsonyhoz, Jézus születésének történeti eseményéhez rengeteg néphagyomány kötődik. A ferences mozgalom a karácsonyt a liturgikus kötöttségek föllazításával érzelmi irányba terelte, s ezzel az ünnep népi hagyományvilága gazdagsággal, színes változatokban teljesedett ki. A gazdag szokásvilág és a karácsonyra való készülődés középpontjába a Vendég – a világra születő Kisded – várása állt.

Betlehemállítás és betlehemi játékok 1223 óta

Az első betlehemet Szent Ferenc állította fel az olaszországi Umbria tartományában lévő Greccióban, ahol azóta is szó szerint minden nap karácsony van. Boldogságos Ferenc 1223-ban megkérte egy földbirtokos barátját, hogy Greccióban rendezzen be egy barlangot, készítsen jászolt, hozzon szalmát, szamarat és ökröt, értesítse a pásztorokat, és „alkalmi színészekkel” felelevenítették a szent éjszaka eseményeit.

Rendbe tették az emberi kapcsolatokat

Régen különös gonddal készültek az ünnepre, nemcsak a házat és az istállót rakták rendbe, hanem az emberi kapcsolatokat is. Úgy tartották: a karácsony az új és a régi, a kezdet és a vég találkozója, ezért próbálták meg lezárni a problémás ügyeket, megadni a tartozásokat, teljesíteni az elmaradt ígéreteket.

Karácsony böjtje

Az ősi hagyomány szerint december 24-én egészen éjfélig szigorú böjt volt, úgy nevezték, hogy karácsony böjtje. Régebben azonban az öregek ezt a böjti napot nagy körültekintéssel, szigorúan tartották: egész nap són, kenyéren és vízen éltek. Még este, a karácsonyi asztalra is csak növényi eredetű táplálék került, halat sem ettek. A karácsony ünnepi étrendje az éjféli mise után került a régi öregek asztalára, ekkor szűnt meg ugyanis a böjt. A disznótoros vacsora (angyali kolbász, esetleg angyali kocsonya) szinte mindenütt szokásos volt, de elmaradhatatlan volt a húsleves, a galuska, a töltött káposzta is. A Palócoknál például a karácsonyi lakoma előtt fokhagymát (az erő szimbóluma), almát (az összetartozás jelképe) és diót (az egészség szimbóluma) fogyasztott a család. A karácsonyi asztalra egész kenyér került, amit a családfő felszeletelt miután az egész család az asztalhoz ült.

Az ünnepi asztal az oltár jelképe

A hívő ember számára az ünnepi asztal mindig az oltár jelképe, különösképpen igaz ez a karácsonyi asztalra, hiszen Isten egyszülött Fia születésével asztalt készített az ember számára. Régen a „tisztaszoba” közepén felállított asztal a családi egység és összetartozás legfőbb szimbóluma volt.

A karácsonyfa az örökkévalóság jelképe

A karácsony elképzelhetetlen karácsonyfa nélkül, amely Isten azon ajándékozó szeretetének a szimbóluma, mellyel az embert visszafogadja a kegyelmébe. „A karácsonyfa az élet fája, mely a Paradicsom közepén a jó és a rossz tudásának fája mellett állt (Ter. 2,9), s melyet a bűnbeesés után tüzes kard és kerubok zártak el az ember elől (Ter. 3,24)”. A fenyő örökzöldje az örökkévalóságra, háromszög formája a szentháromságra, ágai pedig a keresztre intenek.

Ajándékozás

Az ajándékozásnak központi helye van a karácsonyi szokások között. Régen az ajándék apró, minimális anyagi értéket képviselő dolog volt, például valami a természet kincseiből, például gyümölcs, vagy saját kézzel készített tárgy. „Mindenki, aki az ünnep folyamán bekopogtatott, ajándékra számíthatott: egy szem dióra, almára, süteményre. „Az ajándékban a megajándékozott a mennyország egy darabkáját kapta, ez volt az öröme is az ajándéknak”

2020-2021 karácsonyfa trend

2020-2021-ben is a természetes anyagok a fő díszítő elemek a karácsonyi dekorációban. Az anyagok természetes állapotát hangsúlyozzák a durván faragott, törött, szövött vagy “kezdetleges” módon kidolgozott megoldások. Fontos szerepet kap a tapintás. A rusztikus felületeken kívül a finoman csiszolt, kézzel simogató felületek is hangsúlyozzák a természet szépségét. A régi kézművesség újjáéled. A karácsonyi fenyő dekorációban pl. a durva, mintegy homokos megjelenésű agyag fejezi ki leginkább a kerámia természetességét.

Előző hír Következő hír

Hírek

Izgalmas irodalmi estek a Várkert Bazárban

Különleges programok az irodalom szerelmeseinek.

Tovább

Online piacok

Vásároljon otthona kényelméből friss, minőségi termelői termékeket.

Tovább

Online kézműves tanfolyamok

Még sosem próbáltunk festeni, vagy rajzolni? Lehet, hogy most jött el az ideje!

Tovább

Decemberi könyvajánló

Mit olvassunk az Ünnepek alatt?

Tovább