2021 Április 4

Áprilisi könyvajánló

Supriya Vani & Carl A. Harte: Jacinda Ardern: Leading with Empathy

Jacinda Ardernt 2017-ben söpörték hivatalába a „Jacindamánia” névre keresztelt népi lelkesedés hullámán. Alig három hónap alatt az ellenzék vezetőhelyetteséből Új-Zéland legmagasabb tisztségévé emelkedett. Győzelme hősiesnek tűnt. A politikában kevesen hitték volna, hogy lehetséges; még kevesebben gondolták volna, hogy eltökéltsége és együttérző vezetése, a 2019 márciusi borzalmas Christchurch mecset lövöldözések nyomán, nemzetközi elismerést vált ki számára. Azóta a COVID-19 járvány határozott kezelése miatt világszerte annyit nőtt a tekintélye, hogy ma minta vezetőként ünneplik. 2020-ban történelmi, elsöprő győzelmet aratott, és mégis úgy döntött, hogy a Zöld Párttal koalícióban kormányoz.Jacinda Ardern: A Leading with Empathy körültekintően feltárja azokat a hatásokat – személyes, társadalmi, politikai és érzelmi - amelyek Ardernt formálták. Supriya Vani békeaktivista és újságíró, valamint Carl A. Harte író, Vani Ardernnel készített exkluzív interjúi, a miniszterelnök nyilvános nyilatkozatai és beszédei, valamint az őt ismerők szavai révén építi fel narratíváját. Meglátogatjuk a helyeket, megismerkedünk az emberekkel és megértjük azokat az eseményeket, amelyek egy kisvárosi mormon rendőr lányát arra késztették, hogy elkötelezett szociáldemokrata, szenvedélyes Munkáspárt politikus és modern vezető legyen, akit empátiája és bátorsága miatt csodálnak.

Bagdy Emőke: Álmok, szimbólumok, terápiák

Ez a könyv a számomra legkedvesebb írásaimból született. Már a megírásuk során is éreztem azt az örömöt, hogy bennük megmutathatom, miképpen gondolkodom a lelki folyamatokról, álomról, szimbólumokról és a pszichoterápiás munka rejtelmes világáról. Azt is láttathatom, hogyan dolgozom a lelki erőtérben, amikor nem a szokványos közlési utakon járunk, hanem az ősibb álomnyelven, a képek sokjelentésű tartományában, a szimbólumterápiás lelki ösvényeken.

Szeretem ezt a világot, mert megtapasztalhattam, hogy éber vagy éjszakai álmaink egyaránt a színtiszta igazat üzenik, a legfontosabbat, amit tudatosítanunk kell, meg kell értenünk. Ehhez azonban bele kell tanulnunk a szimbólumok nyelvébe.
Néhány olyan terápiás esettanulmányt is bemutatok, amelyeket csak a szakember kollégáim ismerhetnek, ez idáig nem kerültek széles nyilvánosság elé. Eldöntöttem azonban, hogy kinyitom a titkok ajtaját, és behívom a pszichoterápia (sokszor misztifikált) világába azokat, akik érdeklődnek ez iránt.

Szeretettel ajánlom ezt a könyvet mindazoknak, akik ebben az elembertelenedett, eldologiasodott világban egyedül vagy társas magányban küzdenek, emberhez méltó létezés, megértő lélek keresésével. Azt üzenem: nézz körül, van segítség, ne félj, nem vagy egyedül!

https://www.libri.hu/konyv/bagdy_emoke.almok-szimbolumok-terapiak.html

David Attenborough: Élet a Földön

A mára már klasszikussá vált könyv és a belőle készült filmsorozat nemzedékeket varázsolt el és ismertetett meg Földünk elképesztően gazdag élővilágával. Az Élet a Földön első kiadása stílszerűen Charles Darwin, az evolúcióelmélet atyja születésének 170. évfordulóján, 1979-ben jelent meg. Ez az átdolgozott és a tudományos kutatás legújabb eredményeivel kiegészített új kiadás méltán fogja elbűvölni azokat, akik annak idején olvasták az első változatot, ugyanakkor megeleveníti az akkori élményt az új olvasókban is. A felvillanyozóan gazdag merítésű könyvben, a bőséges képanyag segítségével és David Attenborough kalauzolásával követhetjük végig bolygónk élővilágának történetét az élet első szikrájától napjainkig.

Sir David Attenborough (1926) a világ legismertebb és legnépszerűbb brit természetfilmese. Természettudósi és média-pályafutása közel hetven évet ölel fel. Olyan legendás, mára klasszikussá vált BBC-filmsorozatokat készített, mint az Élet a Földön (1979), Az élő bolygó (1984), Az élet megpróbáltatásai (1990), A növények magánélete (1995), A madarak élete (1998), A kék bolygó (2001), Az emlősök élete (2002), a Bolygónk, a Föld (2006) és az Élet hidegvérrel (2008). Életpályáját összegző és a Földünk megóvása érdekében halaszthatatlan lépéseket sürgető legutóbbi könyve, az Egy élet a bolygónkon 2020-ban jelent meg magyarul. 

https://www.libri.hu/konyv/david_attenborough.elet-a-foldon--2.html

Edgar Allan Poe: Az aranybogár

Edgar Allan Poe lehelt életet a detektívtörténetekbe vélte Sir Arthur Conan Doyle. És ki lehetne nagyobb szakértő ez ügyben Sherlock Holmes kalandjainak megalkotójánál? Az aranybogár a krimi atyjának tartott Poe legjobb és leghíresebb novelláit adja közre: misztikum, titok és sötét erők elevenednek meg a hátborzongató (bűn)eseteket feldolgozó elbeszélésekben.
A címadó novella egy kincskeresés hátborzongató története; A hosszúkás láda cselekménye egy titokzatos poggyász és annak tragikus tartalma körül forog; Az ovális arckép elbeszélője egy elhagyott kastélyban különös és gyönyörű női arcképre bukkan; Az áruló szív egy őrült gyilkos elbeszélése, akit Stephen King a világirodalom első szociopata gyilkosának nevezett; Az Usher-ház vége című novella pedig egy ősi arisztokrata családnak és otthonának a pusztulását meséli el.

Poe a 19. századi amerikai irodalom legkülönösebb figurája, akit lírai-allegorikus költészete mellett a mesteri logikával megszerkesztett detektívtörténetei és bűnügyi novellái emeltek a világirodalom nagyjai közé.

A HELIKON ZSEBKÖNYVEK az egyetemes művelődéstörténet legfontosabb és legnépszerűbb műveit teszi elérhetővé kedvező áron. A szépirodalmi címek mellett olyan könyvek jelennek meg a sorozatban, amelyek a történelem, a filozófia, a bölcselet, a pszichológia klasszikusainak számítanak.

https://www.libri.hu/konyv/edgar_allan_poe.az-aranybogar-4.html

Előző hír Következő hír

Hírek

Az Országos Kéktúra útvonal szakasza / XX. rész

Folytassuk a Cserhát felfedezését!

Tovább

Júliusi könyvajánló

Élvezzük a nyári időt egy jó könyv társaságában!

Tovább

Ahoy! Csokoládé és Limonádé Bár

Csodás ízek és illatok, folyékony és ropogós varázslatok, kényeztető gasztro örömök!

Tovább

Termelői piacok a Fővárosban

Kevés üdítőbb dolog létezik egy kellemes augusztusi reggelen, mint felkeresni a hozzánk épp legközelebb található ökopiacot és beszerezni vagy éppen ott elfogyasztani a friss alapanyagokból készülő reggelit.

Tovább