2021 Június 3

Az Országos Kéktúra útvonal szakasza / VI. rész

Az Országos Kéktúra ezen a szakaszon végleg beleveti magát a hatalmas bakonyi erdők világába. A Kab-hegy lepényszerű, de panorámás magaslata után aláereszkedünk a földtörténeti múltba, amikor az úrkúti őskarszt évmilliós, egyszer már betemetődött szurdokát szeljük át.

A Bakony a legkiterjedtebb középhegységünk. Ennek ellenére - ahogyan azt a Kab-hegy kilátójából és az út számos pontjáról látni fogjuk - lankás, dombsági formavilág jellemzi. Erdős hegyhátak és kisebb-nagyobb, lakott medencék váltják egymást. A hatalmas erdők többnyire intenzív hasznosítás alatt állnak, de számtalan bájos völgyet, barátságos hangulatú tisztást, széles panorámájú kilátópontot érintünk a bakonyi vándorlás során.

Ezen a szakaszon viszonylag lankás terepen túrázunk, nagyjából végig erdőben. Kezdetben felkapaszkodunk a Kab-hegy majdnem 600 méter magas kúpjára. Itt szembesülhetünk az első (vagy ellenkező irányban utolsó) kilátással a Bakony vidékére: hatalmas erdők és alacsony magaslatok képe bontakozik ki előttünk. Leereszkedve Úrkútra a település határában igazi kuriózumot tekinthetünk meg: az „úrkúti Jurassic Park", azaz a csárda-hegyi őskarszt egy középidei karsztterület maradványa, melyet a bányászat tárt fel. Végül tisztások láncolatát rejtő völgyben közelítjük meg Városlőd takaros települését.

TIPPEK

  • Nagyvázsonyban érdemes közelebbről megismerni a Kinizsi-várat.
  • Úrkúton várja a túrázókat a Kéktúra Vendéglő.
  • Mindenképpen hagyjunk időt Úrkúton az őskarszt felkeresésére: a szurdokszerű sziklakatlanban információs táblák segítenek megérteni a földtörténet nyomait
  • Kislődön lazíthatunk a túra után a Sobri Jóska Kaland- és Élményparkban

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Nagyvázsony  9,6  Kab-hegy  5,6  Úrkút  7,4  Városlőd

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

    Úrkút (OKTPH-37): Úrkút, bányászotthon buszmegálló

Táv: 22,6 km

Menetidő: 6 óra 30 perc

https://www.kektura.hu/okt-szakasz/okt-07

Előző hír Következő hír

Hírek

Az Országos Kéktúra útvonal szakasza / III. rész

Fedezzük fel a Visegrádi-hegység szakaszát.

Tovább

Farsangi Futás

Válassz helyszínt, öltözz jelmezbe és futásra fel!

Tovább

Az Országos Kéktúra útvonal szakasza / XVI. rész

Itt a jó idő, látogassunk el a Vértesre!

Tovább

Húsvét

Szokások, hagyományok és szimbólumok

Tovább