2021 Június 4

Júniusi könyvajánló

Dan Morain: Kamala útja

Kamala Harrisszel kapcsolatban kevés dolog számít hétköznapinak, személyes története azonban egyben Amerika legjobb oldalának reprezentációja is. Őt és a húgát egyedülálló anya nevelte fel, egy gyakorlatias rákkutató, aki tizenkilenc éves korában emigrált Indiából az Egyesült Államokba a minőségi oktatás reményében. Harris édesanyja és édesapja - egy jamaicai származású közgazdaságtan-professzor - útjai elváltak, amikor Harris csupán ötéves volt. Mindkét szülőjétől örökölte a társadalmi igazságosság iránti érzékenységet. Az édesanyjától a munkamorálját, a részletekre való odafigyelést és mindenekelőtt azt a képességet, amitől minden zárt ajtó előbb-utóbb megnyílik előtte.

Az oaklandi szerény kezdeteket és a Howard egyetemen eltöltött aktivista éveket követően Harrisből szívós, okos, gyors észjárású és nagy igényeket támasztó felnőtt nő lett - egyfelől a könyörtelen vitapartnerként ismert félelmetes ügyész, másfelől a Kalifornia tudathasadásos kultúrájában ügyesen boldoguló politikus.

Dan Morain, a veterán újságíró végigkövette Harris Kaliforniában töltött huszonöt évnyi munkásságát, felemelkedését, és megosztja Önökkel különleges életútja első mélyreható életrajzát.

https://www.libri.hu/konyv/dan_morrain.kamala-utja.html

Szendi Gábor: Immunerősítés belülről - Hogyan készítsük fel szervezetünket a védekezésre?

Szendi Gábor új kötete tudományos kutatásokra alapozva bizonyítja, hogy erős immunrendszerünk legnagyobb ellensége nyugati életmódunkban, ezen belül is étrendünkben keresendő. Pusztán tablettákkal nem lehet sajnos az életmóddal végzett rombolást visszafordítani.

Könyve ismerteti, milyen kockázatokat hordoznak a nap mint nap fogyasztott élelmiszerek, s az általuk okozott problémák: a magas vércukor- és inzulinszint, a különböző gyulladások. Bemutatja azokat a tudományosan igazolt, de talán kevésbé ismert módszereket, amelyekkel felvehetjük a harcot a legfélelmetesebb immunológiai betegségekkel is. Szendi állítja: majd minden betegség hátterében, így az immunműködés zavaraiban is a mitokondriumok hibás működése áll, ezért az immunrendszer serkentésének hatásos módja, ha a mitokondriumok számát és teljesítményét is növelni tudjuk.
A szerző részletesen bemutatja az influenzajárványok természetét, és kiemelt figyelmet fordít a koronavírus elleni komplex és hatékony védekezésre. Bizonyítja, hogy az új járványt életmódunk tette különösen pusztítóvá, legfőképpen az ennek több évtizedes hatása alatt nyögő idős, krónikusan beteg emberek körében. Külön fejezetben foglalkozik a rák elleni küzdelemmel is: a deutériumszint csökkentésével, illetve a C-vitamin-infúzió hatásosságával. Szendi szerint sosem késő felébredni, és sokat tehetünk azért, hogy immunrendszerünk valóban erős ellenfélként nézzen szembe a különböző betegségekkel.

https://www.libri.hu/konyv/szendi_gabor.immunerosites-belulrol.html?gclid=EAIaIQobChMI0d7p2pfB8AIVDdWyCh1v_w-OEAAYAiAAEgIEe_D_BwE

Grecsó Krisztián: Mellettem elférsz

Grecsó Krisztián családregényének hősei hisznek az öröklődésben. Tudják, hogy a génekkel együtt sorsot is kaptak. A főszereplő - egy harmincas éveinek közepén járó férfi - aggódva figyeli magát, saját mozdulatait, testének minden változását. Barátnője elhagyja, ráadásul egy családi titok véletlen lelepleződése miatt rejtélyek hálójába gabalyodik. Miközben minden talányt földerít, és lassan megismeri családja viselt dolgait, magára ismer. A türelmetlen lánykérésekben, a titkos szerelmekben, a hosszú évek magányos várakozásaiban egyre inkább ő a főszereplő. Hiszen nem csak a mozdulatait, a haja színét, a testalkatát kapta a családtól, de ha jól figyel - a jövőjét is. Az addig széttartó életpályák a ma Budapestjén találkoznak.

A Mellettem elférsz először 2011-ben jelent meg, és megkapta az év legjobb könyvének járó Aegon Művészeti Díjat. Azóta tucatnyi új kiadást ért meg, harmincezer példányban kelt el, az elmúlt évek egyik legolvasottabb könyve Magyarországon.

https://www.libri.hu/konyv/grecso_krisztian.mellettem-elfersz--2.html

Nyáry Krisztián: Igazi hősök - 33 magyar

Nyáry Krisztián, az elmúlt évek két könyvsikerének, az Így szerettek ők című irodalmi szerelmeskönyveknek szerzője ezúttal is valódi emberi sorsokról írt igaz történteket. Harminchárom 19-20. századi magyar emberről, akik köztünk éltek, és akiknek élete vagy személyes döntései ma is példaszerűek. Ők az igazi hősök. Vannak köztük ismert emberek, mint Papp Laci vagy Semmelweis Ignác, és kevésbé ismertek, mint Halassy Olivér a világ első mozgássérült olimpikonja, Hugonnai Vilma, az első magyar diplomás nő vagy Ocskay László százados, a magyar Schindler.

"Az emberi sorsok érdekelnek, erről írok. Előző két könyvemben arról meséltem, hogyan formálja az emberi sorsot a szerelem. Most arról, hogyan tehetnek hőssé valakit a személyes döntések. A könyvben szereplő 33 magyar ember igazi hős, akik a megfelelő pillanatokban jól döntöttek, és aztán képesek voltak kitartani a döntésük mellett. Hősök, akik a nehezebb utat választották, és kisebbségben maradva is az igazságot képviselték. Vagy egyszerűen csak végig mertek menni a saját útjukon, úgy, hogy másoknak ezzel példát mutattak. Kiválasztásuk teljesen szubjektíven történt, ők az én személyes hőseim."  Nyáry Krisztián

https://www.libri.hu/konyv/nyary_krisztian.igazi-hosok-1.html

Előző hír Következő hír

Hírek

Az Országos Kéktúra útvonal szakasza / IX. rész

Siroktól Szarvaskőig

Tovább

Március 15.

Adunk néhány tippet, hova menj nemzeti ünnepünkkor Budapesten.

Tovább

Az Országos Kéktúra útvonal szakasza / XI. rész

Ajánljuk a kéktúra egyik leghosszabb szakaszát, kiránduljunk Sárvártól Sümegig!

Tovább

Májusi könyvajánló

A hétköznapi rohanás közepette is találjunk időt az olvasásra

Tovább