2021 Szeptember 4

Szeptemberi könyvajánló

Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei - Kaland, szépség, siker – kortalanul

A 72 éves Maye Musk az Igazi Vasember, Elon Musk édesanyja. Fia a SpaceX magánűrkutatási vállalat és az elektromos autókat gyártó Tesla Motors zsenije, aki Falcon Heavy nevű űrhajóján egy meggypiros Roadstert küldött az űrbe, és már a Mars-utazást tervezgeti.

De az anya hírneve sem sokkal marad el fiáétól. A hófehér hajú, kicsattanóan eleven nemzetközi szupermodell karrierje ugyan 15 éves korában kezdődött, de 67 évesen vonult végig először a New York-i divathét kifutóján. Két évvel később már a CoverGirl kozmetikai világcég vezető modellje és arca lett. Képmását nemegyszer láthattuk a Vanity Fair, a Vogue, a Cosmopolitan, a Marie Claire, a New York Magazine és az Allure címlapján. Maye Musk viszontagságos és izgalmas, mélypontokban és magaslatokban egyaránt bővelkedő életútjának elbeszélése közben az elkövetett hibáiból okulva, a különféle döntéshelyzetei következtében megszerzett tudását (és bölcsességét) osztja meg dietetikusi és modellkarrierjének megannyi tapasztalatával együtt - elsősorban, de nem kizárólagosan - nőtársaival.

https://www.libri.hu/konyv/maye_musk.egy-nonek-legyenek-tervei.html

Milan Kundera: A regény művészete

"A regény állandó, hűséges kísérője az embernek a modern idők kezdete óta. A megismerés szenvedélye (amit Husserl az európai szellem leglényegesebb vonásának tekint) ekkor uralkodott el rajta, hogy megvizsgálja az ember konkrét életét, és megóvja a lét feledésétől, hogy az életvilágra állandó fényt vetítsen. Így értelmezem és egyszersmind osztom is azt a konokságot, amellyel Hermann Broch azt hajtogatta: Feltárni azt, amit csak a regény tárhat fel - ez adja a regény jogosultságát, egyedül ez. Az a regény, mely nem tárja fel a lét valamely addig ismeretlen részecskéjét, erkölcstelen. A regény egyetlen erkölcse a megismerés.

Hadd tegyem hozzá: a regény Európa műve, felfedezései, jóllehet különböző nyelveken történnek, egész Európa osztályrészének tekintendők. A felfedezések egymásra következése (és nem a szövegek összegzése): ez az európai regény története."
Ezt a történetet írja meg Milan Kundera hét többé-kevésbé független szövegből, "hét részből álló esszé"-jében. Az egyik szöveget Cervantesnek szenteli az író, a másikat Brochnak, a harmadikat Kafkának, s közben minduntalan vissza-visszatér, szüntelenül hivatkozik azokra a szerzőkre, akik irodalmi támaszpillérei az ő "személyes regénytörténetének": Rabelais-ra, Sterne-re, Diderot-ra, Flaubert-re, Tolsztojra, Musilra... Két dialógusban saját művészetéről, saját regényeiről beszél: a polifóniáról, a kompozícióról, a "kísérleti ego" (az irodalmi alak) megteremtésének módozatairól, a fordítás művészetéről...

Kundera esszéje nem más, mint az "Isten nevetéséből született művészet", a regény regénye, amely sok-sok szellemi izgalmat, felfedezést, kalandot kínál az olvasónak. 

https://www.libri.hu/konyv/milan_kundera.a-regeny-muveszete-4.html

Jakobovits Kitti: Irodalomterápia - A könyvespolcod pszichológusszemmel

Ha olvasunk - vagy ha írunk -, összekapcsolódunk a saját belső világunkkal is. Legyen szó a kedvenc regényünkről, az épp aktuális olvasmányunkról, a saját naplónkról, az első vagy a sokadik verseskötetünkről - a háttérben számos lelki program fut. Az irodalompszichológia és az irodalomterápia ezt a kapcsolódást kutatja és használja annak érdekében, hogy a szövegek és történetek által közelebb jussunk saját tapasztalataink, gondolataink, érzelmeink megértéséhez.

De hogyan segítheti egymást szépirodalom és pszichológia? Miért szeretünk egyáltalán olvasni? Hogyan válhat olvasmányunk jó kísérőnkké egy nehéz helyzetben vagy életszakaszban? Mit árulhatnak el rólunk a meghatározó olvasmányélményeink? Mindez pedig hogyan és miért kap helyet egy rendelőben?

Jakobovits Kitti pszichológus, irodalomterapeuta imponáló szakmaisággal, mégis érthető és élvezetes formában megírt első művében többek között ezekre is keresi a választ - miközben betekintést enged a szövegek alkalmazásának és működésének izgalmas világába.

https://www.libri.hu/konyv/jakobovits_kitti.irodalomterapia.html

Csabai Márk: Így nyertek ők - Magyar sportolók, akik megváltoztatták a világot

"Kellenek a hősök, a példaképek, akik erőt adnak a célok kitűzéséhez és azok eléréséhez, megvalósításához." - Növényi Norbert olimpiai aranyérmes birkózó

Ugye tudta, hogy a magyar olimpikonok világszinten is a legkiemelkedőbbek közé tartoznak? Hallott már arról, hogy hazánk a népesség arányát tekintve és a megszerzett aranyérmek számát figyelembe véve az egyik legkiválóbb szereplő az olimpiai játékokon? Tisztában van azzal, hogy Darnyi Tamás a magyar fejlesztésű, úgynevezett guruló mellúszótechnikával utasította a háta mögé a világot, és hogy éppen most készül Kozák Danuta a halhatatlanok közé kajakozni magát a tokiói nyári olimpián? Tudta, hogy egykor úgy is lehetett olimpiát nyerni, hogy ott sem volt a résztvevő a helyszínen? Vajon melyik sportág lehetett az?

Izgalmas sporttörténelmünk során számtalan ámulatba ejtő sikert értek el hazánk sportolói, akik áldozatos munkájuknak köszönhetően jutottak a világszinten is legmagasabban ragyogó sportcsillagok közé.

A kötetben Csabai Márk, a közkedvelt krimi- és tényirodalom-író L. Pap István, a Nemzeti Sport vezető szerkesztője segítségével járt utána az egykor leghangosabb magyar olimpiai sikereknek, és szedte betűkbe kiemelkedő atlétáink lebilincselő, megpróbáltatásokkal teli életútját. Az albumban megismerheti a pillanatokat, amikor az elképesztő sportalakok maguk mögé utasították a világot, és listába szedve fedezheti fel korunk sporthőseit.

A kötetben többek között párba állítjuk a nagyszerű Gerevich Aladárt a ragyogó Szilágyi Áronnal, és fellelhetjük köztük a rejtett szálat. Szembeállítjuk Egérkét és az Iron Ladyt, valamint górcső alá vesszük Növényi Norbertet, Lőrincz Tamást, Papp Lászlót, Keleti Ágnest, Kovács Antalt, Tóth Krisztiánt, Darnyi Tamást, Milák Kristófot, Gyarmati Dezsőt, Varga Dénest, Kőbán Ritát, Kozák Danutát, Hesz Mihályt, Kopasz Bálintot és nem utolsósorban hazánk örök csillagát, az Aranycsapatot. Az album az izgalmas kikapcsolódást korhű cikkekkel és képekkel tarkítja, és igazi információs csemegékkel emlékszik meg a történelmi pillanatokról.

"Olimpiai múlt és olimpiai jelen: legendák és azok, akikből egyszer legendák lesznek." - L. Pap István a Nemzeti Sport vezető szerkesztője

https://www.libri.hu/konyv/csabai_mark.igy-nyertek-ok.html

Előző hír Következő hír

Hírek

Júniusi könyvajánló

Folytassuk a kalandozást a könyvek világában!

Tovább

Az Országos Kéktúra útvonal szakasza / XX. rész

Folytassuk a Cserhát felfedezését!

Tovább

Az Országos Kéktúra útvonal szakasza / III. rész

Fedezzük fel a Visegrádi-hegység szakaszát.

Tovább

Munch

Ételmentés

Tovább