2021 Október 2

Az Országos Kéktúra útvonal szakasza / X. rész

táv 71,2 km; menetidő 18 óra 30 perc

Az Országos Kéktúra több mint ezer kilométer hosszú legendás útvonalának kiindulópontja és a Dunántúl legmagasabb kiemelkedése az Írott-kő. A szépséges Kőszegi-hegység patakcsobogástól zúgó völgyeiből és alpesi panorámákat nyújtó kilátóiból leereszkedünk az egész Kéktúra legsíkabb területére, hogy a Rába partjáig gyalogoljunk.

A számos látnivalót, természeti csodát és élményt rejtő Országos Kéktúra hazánk nyugati határáról indul. A hegyvidéken kilátótól kilátóig vándorlunk, a közöttük húzódó völgyekben számos forrásnál olthatjuk szomjunkat. Az Írott-kőtől e szakasz mentén a Kőszegi-hegység lejtőin jutunk el a Kisalföldre, hogy lendületet vehessünk az előttünk álló Dunántúli-középhegység bebarangolásához. A történelmi Kőszeg annyi látnivalót tartogat, hogy akár napokra rabul ejthet bennünket.

Továbbindulva hosszú zarándoklat veszi kezdetét a sík vidéken, ahol már nem kell nagy szintkülönbségeket leküzdenünk. Apró falvak, eldugott kastélyok, arborétumok, régi templomok mellett halad az utunk. Közöttük az erdőkben jutunk el Sárvárra, ahol bevehetjük a várat, a fáradalmakat pedig a gyógyfürdőben pihenhetjük ki.

TIPPEK

Az útvonal főbb látnivalói többek között az Írottkő-kilátó, az Írottkő tanösvény, Óház-kilátó, Kőszeg kiemelt jelentőségű történelmi városa és a Jurisics-vár, Gradics-forrás, Sárvár vára és gyógyfürdői.

Az útvonalról kisebb letérővel is elérhetünk több látnivalót, úgymint a Kéktúra Emlékmű, a Szulejmán-kilátó (Kőszeg) és még sok más!

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Írott-kő  Hét-forrás  4,8  Kőszeg  15,8  Tömörd  9,8  Ablánci malom  10,8  Szeleste  9,4  Bögöt  7,4  Csényeújmajor  4,2  Sárvár

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

  • Kőszeg (OKTPH_03_1, OKTPH_03_2): Kőszeg vasútállomás vagy Kőszeg, Várkör 98. buszmegálló
  • Tömörd (OKTPH_04): Tömörd, autóbusz-forduló buszmegálló
  • Szeleste (OKTPH_06): Szeleste, autóbusz-váróterem buszmegálló
  • Bögöt (OKTPH_07_1, OKTPH_07_2): Bögöt, autóbusz-váróterem buszmegálló

https://www.kektura.hu/okt-szakasz/okt-01

Előző hír Következő hír

Hírek

Nyári Könyvajánló

Ez a nyár is tartogat néhány felejthetetlen irodalmi művet! Legyünk éppen a strandon, útközben vagy otthon egy fárasztó munkanap után, olvasni mindig jó!

Tovább

Bank Center Ingatlaniroda

Új helyen, de mégis mindig ugyanott

Tovább

Októberi könyvajánló

Könyvek őszi napokra

Tovább

Virtuális múzeum bejárások

Sorban állás nélkül nézelődhetünk a legnagyobb múzeumokban.

Tovább