2021 December 4

Decemberi könyvajánló

Charles Dickens: Karácsonyi ének

Mi egyéb nektek a karácsony, mint az az idő, amikor számlákkal kell fizetni pénz nélkül; amikor egy évvel öregebbek vagytok, de egy órával sem gazdagabbak? gúnyolódik Scrooge úr, minden idők irodalmának talán legfösvényebb, legkellemetlenebb figurája. Humbug mondja megvetően a nyomorultak szent áhítatára. Ám csodálatos látomásai nyomán a nagy Ünnepre még az ő gonoszsága is megváltásra lel, a múlt és a jövő képei rádöbbentik sivár jelenének ostobaságára. 

https://www.libri.hu/konyv/charles_dickens.karacsonyi-enek-42.html

Kim Stanley Robinson: The Ministry for the Future

A 2025-ben alapított új szervezet célja egyszerű volt: támogatni a jövő nemzedékeit és védelmezni minden élőlényt jelenben és jövőben. Hamarosan Ministry For The Futurenéven vált ismertté és ez a története.

Kim Stanley Robinson legendás tudományos-fantasztikus írótól olyan jövőképet látunk az éghajlatváltozásról, amilyet sosem képzeltünk volna.

A teljes egészében kitalált szemtanúk beszámolói alapján a The Ministry For The Future a képzelet remekműve, annak története, hogy az éghajlatváltozás milyen hatással lesz ránk az elkövetkező évtizedekben.

Helyszíne nem egy elhagyatott, posztapokaliptikus világ, hanem egy olyan jövő, amely már szinte előttünk áll – és amelyben talán éppen leküzdjük az előttünk álló rendkívüli kihívásokat.

Ez egy sürgető és hatásos, ugyanakkor kétségbeesett és reményteli regény, és ez az egyik legerőteljesebb és legeredetibb könyv az éghajlatváltozásról, amit valaha írtak.

Trine Hahnemann: Skandináv karácsony - Több mint 80 hagyományos és különleges recept

Skandináviában a karácsony egész időszaka advent első vasárnapjától szilveszterig az ünnepek jegyében telik, amelyben a hagyományok tisztelete és a korszerű stílus egyformán jelen van. Az otthonosság érzését, a már nálunk is ismert dán szóval, a "hyggét" a gyertyafény, a melegség, a sütemények és édességek sokasága teremti meg. A december első hetében sütött nyalánkságoknak ki kell tartaniuk az ünnepek végéig, az üvegek megtelnek szegfűszeges, fahéjas kekszekkel, színes süteményekkel, a dobozok apró ajándékokkal, az asztalokra kikerülnek az egyszerű, örökzöld koszorúk, a fehér gyertyák, a mézeskalácsházikók. A villásreggelik, uzsonnák, ebédek és vacsorák a sokszor újszerű módon elkészített hagyományos ételeket és italokat kínálják: sokféle halat, húsokat, főként kacsát és sertéshúst, az évszaknak megfelelő zöldségköreteket. És mindezt a forralt borok, a karácsonyi glögg, a gyümölcsös koktélok kíséretében.
Ebben a pompás fotókkal illusztrált könyvben a dán szerző több mint 80 hagyományos és különleges karácsonyi receptet oszt meg az olvasókkal, és közben megismertet az ünnepi szokásokkal is. 

https://www.libri.hu/konyv/trine_hahnemann.skandinav-karacsony.html

Carlo Rovelli: There Are Places in the World Where Rules Are Less Important Than Kindness

Ebben az írásgyűjteményben, a mindig mozgásban lévő intelligencia naplójában, Carlo Rovelli eleget tesz kíváncsiságának, és egy tudományos, történelmi, filozófiai és politikai utazásra hív bennünket.

A tőle megszokott világossággal és szellemességgel megírt darabok időben és térben széles skálán mozognak: Newton alkímiájától Einstein hibáin át, Nabokov pillangóitól Dante kozmológiájáig, az afrikai utazásoktól egy polip tudatáig, a tudatmódosító pszichedelikus anyagoktól az ateizmus jelentéséig.

Elbűvölő, erőteljes és elegáns, ez a könyv tökéletes kapu korunk egyik legbefolyásosabb tudósának univerzumába.

Előző hír Következő hír

Hírek

Az Országos Kéktúra útvonal szakasza / XIII. rész

Kezdjük aktívan az évet és kiránduljunk!

Tovább

Online kulturális karácsonyi események

Ismét online ajánlatok, ezúttal a karácsonyi ünnepekre

Tovább

Mr. Fruit

Hogyan vált valóra egy álom a Corvin sétányról

Tovább

Bank Center fotókiállítás

Környezetvédelem & Divat

Tovább