2022 Április 2

Húsvét

Jézus testét, halála után, az Arimátiából való József sziklasírjába helyezték. Az asszonyok a szombat elmúlása után azonnal indultak a sírhoz, magukkal víve az előre elkészített illatszereket, hogy megkenjék, bebalzsamozzák Mesterük holttestét. A sírbolthoz érve első megdöbbenésük akkor volt, amikor a kő nem volt a helyén, amikor annak nagysága ellenére is el volt hengerítve a sír szájáról. De még jobban megdöbbenhettek, amikor a sírba tekintve nem találták szeretett Jézusuk holttestét. Várták, hogy ott lesz, és nem volt. Helyette – ahogyan Márk evangéliumában olvashatjuk – egy fehér ruhába öltözött ifjút találtak. Nem csoda hát, hogy ezek az asszonyok, akik egyébként is tele lehettek félelemmel és aggodalommal a történtek miatt, most megrettennek. De a fehér ruhás ifjú azt mondja nekik:

„Ne féljetek! A názáreti Jézust keresitek, akit megfeszítettek? Feltámadt, nincsen itt.” (Mk 16,6) Nincsen itt – mondja az Isten küldötte. Jézus nincsen itt, nincsen a sírban, nincs azon a helyen, ahol keresik, olyan formában, holtan, ahogyan várnák. 

A történetet olvasva nyilvánvaló, hogy ezek az asszonyok rossz helyen keresték Jézust. Nagyon szerették Őt, hiszen azért is mentek a sírhoz, azért keresték még halála után is, de rossz helyen keresték. Ismerték Mesterüket, hallották sok tanítását, példázatát Isten országáról, láthatták csodáit, természet, sőt a halál feletti uralmát, de most mégis rossz helyen keresték. Az Úr Jézus többször szólt szenvedéséről, haláláról, s többször beszélt arról is, hogy Ő fel fog támadni, de erről most valahogyan elfeledkeztek, s a holtak között keresték az élőt, a feltámadott Jézust. De csak azt a választ kapják: Nincsen itt.

Hol van akkor Jézus? Hol kell Őt keresni? Hol lehet Őt megtalálni? Ha a sírban nincs, akkor hol van? Talán nálunk, a mi szívünkben, otthonunkban, családunkban? Ha hozzánk jönnének és nálunk keresnék Jézust, akkor mit mondanánk? Hogy igen, nálunk ott van Jézus, minden étkezés előtt Őt is hívjuk, hogy „legyen vendégünk”, minden este neki adunk hálát; vagy inkább azt kellene mondani: nincsen itt. 

Sokan azt gondolják, hogy Jézus csak a templomban van jelen. Jézus, feltámadása utáni találkozásaival, viszont éppen azt példázza, hogy ott akar lenni az életünkben, a mindennapokban, a rohanásunkban, vagy éppen pihenésünkben, a pénzügyeinkben, gyermeknevelésünkben, kapcsolatainkban. 

Az evangéliumokban olvasható, hogy mennyi féle helyzetben megjelenik a feltámadott Úr. Odaszegődik az Emmausba tartó tanítványok mellé és tanítja őket, megjelenik a bezárt ajtók mögött ülő tanítványoknak, vagy rögtön húsvét hajnalán az Őt kereső asszonyoknak; tanácsolja a halászni induló tanítványokat, s leül velük enni. A tanítványok mindennapjaiban jelenik meg és van jelen a feltámadott Úr. 

Nincs itt, mondja a sírra utalva az angyal, nincs a gyolcsban, a kőben, a föld mélyében, de ott van, ott akar lenni az életekben, a mindennapokban.

A húsvéti történet felveti a kérdést, hogy számunkra hol van Jézus, hol szeretnénk Őt látni, hol szeretnénk Őt tudni. Csak nagypénteki Jézusunk van, aki haláláig sok csodát tett, tanított, gyógyított, de meghalt; vagy húsvéti Jézusunk, élő Krisztusunk van, aki ma is él, jelen van, szól hozzánk, vezet, tanít, ott van a mindennapjainkban?

A sírhoz igyekvő asszonyoknak lett, feltámadott Krisztusa. Máté azt jegyzi fel ezekről az asszonyokról, hogy félelemmel és nagy örömmel futottak, hogy megvigyék a hírt a tanítványoknak. Nemcsak féltek, hanem örültek és futottak, hogy elvigyék a hírt. A húsvéti hírt tovább kell adni, azt el kell mondani, azt nem szabad magukban és maguknak megtartani. S azóta adják tovább és adjuk tovább a hírt Jézusról: feltámadott, nincsen itt. Jézus Krisztus nincsen a sírban, Ő nem halott, hanem él. Ma is.

Előző hír Következő hír

Hírek

Workshopok és tréningek

Indítsuk az új évet egy képzéssel!

Tovább

Novemberi könyvajánló

Lebilincselő könyveket ajánlunk hideg őszi napokra.

Tovább

Mail Boxes Etc.

Új üzlet a Bank Centerben!

Tovább

Szépművészeti Múzeum kiállítás

Csontváry 170

Tovább