2022 Június 3

Az Országos Kéktúra útvonal szakasza / XVIII. rész

táv 41 km; menetidő 13 óra 00 perc

A Kéktúra 17. szakasza átvezet a vadregényes Magas-Börzsöny hatalmas erdővidékén, felkapaszkodik annak legmagasabb csúcsára, de ellátogat a Dunakanyar emlékezetes kilátóhelyére, a Szent Mihály-hegyre is.  Talán nincs Magyarországon még egy olyan táj, ahol ennyire vad hegyvidéki panorámákat találhatnánk.

A Magas-Börzsöny felfedezése és a Csóványos kilátójának megközelítése jó erőnlétet igényel, hiszen hosszas meneteléssel, komoly szintkülönbség legyűrésével lehetséges csak. A hegység zugainak bejárása hosszú, megerőltető gyaloglást követel, ha egy nap alatt ki is akarunk jutni az erdővidékről.

Nagymaros macskaköves, itt-ott kopott, színes utcáiról indítjuk túránkat, mely során elsőként a Szent Mihály-hegyre kaptatunk föl.

A Julianus-kilátóból lélegzetelállító panoráma nyílik a hegyet körbefogó Dunakanyarra. Törökmezőre tartunk, hogy aztán a hegységperemi falvak egyikét, Kóspallagot vegyük célba. A Kisinóci Turistaházat elhagyva kezdődik az igazi kihívás: a Magas-Börzsöny meghódítása. Hosszas kapaszkodással érkezünk meg Nagy-Hideg-hegyre, a menedékháznak is otthont adó kopár tetőre. Innen a kalderaperemen, varázslatos erdőkben tartunk a Csóványos felé.

A 938 méteres csúcson álló kilátóból körbekémlelünk a szigetszerűen környezet fölé magasodó hegység közepéből, hogy aztán hosszas gyalogmenettel leereszkedjünk a peremterületekre. Nógrádon, a vár alatti vasútállomáson fejezzük be túránkat.

TIPPEK

  • A túrát megszakíthatjuk Nagy-Hideg-hegyen, ahol a turistaházban éjszakázva reggel abban a különleges élményben lehet részünk, hogy a Börzsöny közepén ébredünk.
  • Szintén éjszakázási lehetőséget kínál a Kisinóci Turistaház Kóspallag szélén.
  • Nógrádban érdemes másfél órát szánni a várra is.
  • A csóványosi túrára szerelkezzünk fel étellel-itallal, mert a nagy-hideg-hegyi turistaházon kívül más töltekezési lehetőségre nem számíthatunk!

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Nagymaros  10,9  Törökmező turistaház  9,5  Kisinóci turistaház  5,7  Nagy-Hideg-hegy  14,8  Nógrád

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

  • Törökmező (OKTPH_81 közelében): Kismaros, Törökmezei turistaház bejárati út buszmegálló
  • Kóspallag (OKTPH_82 közelében): Kóspallag, Kisinóci turistaház vagy Kóspallag, templom buszmegállók

https://www.kektura.hu/okt-szakasz/okt-17

Előző hír Következő hír

Hírek

Kerti praktikák ültetéssel, metszéssel, növénygondozással kapcsolatban

Kerti praktikák a tavaszi kertben és a leanderek körül

Tovább

Bomo Art Budapest, a hely, ahol minden egyedi

Bomo Art Petit néven, új üzlettel dicsekedhet a már három bolttal rendelkező Bomo Art Papírbolt.

Tovább

Vízkereszt ünnepe és ehhez kapcsolódó népszokások

A II. Vatikáni Zsinat (1962-1965) rendelkezései értelmében a római katolikus egyház január 6-án a háromkirályok látogatását ünnepli vízszenteléssel egybekötve.

Tovább

Föld Napja kiállítás a Bank Centerben

Tegyünk együtt a Bolygónkért!

Tovább