2020 Április 3

Reményteljes húsvét 2020

A húsvét a legnagyobb keresztény ünnep, az “ünnepek ünnepe” (sollemnitas sollemnitatum)

A húsvét Jézus Krisztus feltámadásának és vele az emberiség megváltásának ünnepe. Időpontja a 325-ben tartott első niceai zsinat döntése értelmében a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnap (március 22. és április 25. között), ehhez igazodik az egyházi év valamennyi változó idejű, úgynevezett mozgó ünnepe.

A magyar nyelvben a húsvét elnevezés a böjti időszak végére utal, mert ekkor lehet újra húst enni, vagyis húst magunkhoz venni. A húsvétvasárnapi szertartás része a húsvéti ételek (bárányhús vagy sonka, kalács, tojás, bor) megáldása.

Húsvéthétfőhöz fűződő népszokás a locsolás és ennek jutalmául a festett tojás ajándékozása. A locsolkodás alapja a víz tisztító, termékenységvarázsló erejébe vetett hit, de a locsolkodó vers és a kölnivel való locsolkodás csak később terjedt el, ahogy az ajándékot hozó húsvéti nyúl képzete is, ami szintén a termékenység és az élet ciklikus megújulásának jelképe. A gyermekeket megajándékozó nyúl meséjéről csak a XVI. századtól vannak feljegyzéseink. A tojás a belőle kikelő madárral Jézus újjászületését, a népi hiedelem szerint az életet és a piros szín Jézus kiontott vérét jelképezi. Húsvéthétfő a fiatal lányok és legények mulatságainak egyik legfontosabb alkalma volt; egy igazi tavaszünnep, szabadban töltött önfeledt szórakozással.

Különleges tojásdíszítési technikák az alábbi linken:

https://eletszepitok.hu/husveti-tojasdiszites/

http://www.zsigonekati.com/

Előző hír Következő hír

Hírek

Augusztusi könyvajánló

Válassz kínálatunkból egy izgalmas könyvet augusztusban is!

Tovább

EDDZ ÉS SPÓROLJ IDŐT VELÜNK!

20 perces személyi és cardio edzés a Bank Centerben az E-Fit-tel

Tovább

Bank Center Aula

Bérlői forralt borozás

Tovább

Kertmozi

Filmezzünk a szabadban!

Tovább