2020 Május 3

Májusi népszokások, népi hiedelmek, fagyosszentek

A május elnevezése a rómaiak Maius hónapjából ered és a szót feltehetően a föld termését oltalmazó Maia istennő nevéből származtatják, akinek május elsején mutattak be áldozatot. 

Májusfa állítás

A május elsejei ünnepség egyik legjellegzetesebb eseménye a májusfa állítás volt. A májusfa a tavasz, a természet újjászületésének a szimbóluma, de jelenti a lányok elismerését, a nagylányokhoz való tartozást. Május elsejére virradóra szokás állítani májusfát a nagylányok háza előtt.
Szalagok, kendők, virágok, üveg bor és más ajándékok is kerülnek a májusfára és néhol egy kis táblát is akasztanak rá, amelyen értékelik a lány „magaviseletét". A fiúk ezzel adták a falu tudtára, hogy melyik lány is tetszik nekik.

Fagyosszentek: május 12 - Pongrác, május 13 - Szervác, május 14 - Bonifác napjai


A népi megfigyelés szerint a tavaszi meleg napok ezeken a napokon hirtelen hidegre változnak, nem ritkák az éjszakai fagyok. Hogy a fiatal palánták ne károsodjanak, uborkát, paradicsomot, babot általában csak a fagyosszentek elmúltával ültették el s védekezésképpen a gyümölcsösökben ilyenkor füstölnek.

Május 25. Orbán napja 

A kocsmárosok, kádárok, szőlészek védőszentje. Sokfelé szobrot állítottak neki és ünnepi körmenettel járultak hozzá kérve tőle a bőséges szőlőtermést.

Pünkösd 

Időpontja változó, (húsvét utáni 50. napon tartják) május 10-e és június 13-a közé eshet.
A keresztény egyház a Szentlélek eljövetelét ünnepli e napokon.

Európa jelentős részén már a középkor óta tartanak pünkösdi vagy májuskirály-választást, ez a legismertebb pünkösdi hagyományunk. A királyt általában lovasversenyen választották, ezt néhol egyéb erőpróbák is kiegészítették. Egy XIX. századi szokásleírás szerint a győztes „egy évig minden lakodalomba, ünnepélyre, mulatságra hivatalos, minden kocsmában ingyen rovása van és amit elfogyaszt, azt fizeti a község. Lovát, marháját tartoznak a társai őrizni, s ha netán valami apró vétséget követne el, azért testi büntetéssel nem illetik. Ilyen nagy úr a pünkösdi király egy álló évig.

Az ünnephez kapcsolódnak időjárás-, és termésjósló hiedelmek is, ha ilyenkor esik, jó termés várható. A régi öregek e napokon zöld ágakat tettek az istállókra, a házakra, a kerítésre a gonosz szellemek ellen.

 

Előző hír Következő hír

Hírek

BC Könyvsarok

Olvassunk többet!

Tovább

Bank Center Aula

Gulrich Csaba kiállítás

Tovább

Advent

Vers

Tovább

Az Országos Kéktúra útvonal szakasza / V. rész

Túrázzunk a Balaton-felvidék újabb szakaszán, Tapolcától Badacsonytördemicig.

Tovább