2020 Május 3

Májusi népszokások, népi hiedelmek, fagyosszentek

A május elnevezése a rómaiak Maius hónapjából ered és a szót feltehetően a föld termését oltalmazó Maia istennő nevéből származtatják, akinek május elsején mutattak be áldozatot. 

Májusfa állítás

A május elsejei ünnepség egyik legjellegzetesebb eseménye a májusfa állítás volt. A májusfa a tavasz, a természet újjászületésének a szimbóluma, de jelenti a lányok elismerését, a nagylányokhoz való tartozást. Május elsejére virradóra szokás állítani májusfát a nagylányok háza előtt.
Szalagok, kendők, virágok, üveg bor és más ajándékok is kerülnek a májusfára és néhol egy kis táblát is akasztanak rá, amelyen értékelik a lány „magaviseletét". A fiúk ezzel adták a falu tudtára, hogy melyik lány is tetszik nekik.

Fagyosszentek: május 12 - Pongrác, május 13 - Szervác, május 14 - Bonifác napjai


A népi megfigyelés szerint a tavaszi meleg napok ezeken a napokon hirtelen hidegre változnak, nem ritkák az éjszakai fagyok. Hogy a fiatal palánták ne károsodjanak, uborkát, paradicsomot, babot általában csak a fagyosszentek elmúltával ültették el s védekezésképpen a gyümölcsösökben ilyenkor füstölnek.

Május 25. Orbán napja 

A kocsmárosok, kádárok, szőlészek védőszentje. Sokfelé szobrot állítottak neki és ünnepi körmenettel járultak hozzá kérve tőle a bőséges szőlőtermést.

Pünkösd 

Időpontja változó, (húsvét utáni 50. napon tartják) május 10-e és június 13-a közé eshet.
A keresztény egyház a Szentlélek eljövetelét ünnepli e napokon.

Európa jelentős részén már a középkor óta tartanak pünkösdi vagy májuskirály-választást, ez a legismertebb pünkösdi hagyományunk. A királyt általában lovasversenyen választották, ezt néhol egyéb erőpróbák is kiegészítették. Egy XIX. századi szokásleírás szerint a győztes „egy évig minden lakodalomba, ünnepélyre, mulatságra hivatalos, minden kocsmában ingyen rovása van és amit elfogyaszt, azt fizeti a község. Lovát, marháját tartoznak a társai őrizni, s ha netán valami apró vétséget követne el, azért testi büntetéssel nem illetik. Ilyen nagy úr a pünkösdi király egy álló évig.

Az ünnephez kapcsolódnak időjárás-, és termésjósló hiedelmek is, ha ilyenkor esik, jó termés várható. A régi öregek e napokon zöld ágakat tettek az istállókra, a házakra, a kerítésre a gonosz szellemek ellen.

 

Előző hír Következő hír

Hírek

Karácsonyi ajándék ötletek - wonderLAB - egyedi készítésű magyar design termékek

Ki ne szeretne olyan ruhát, vagy ékszert viselni, ami nem „jön” szembe az utcán tucatszám...

Tovább

Októberi könyvajánló

Fedezzünk fel néhány ígéretes könyvet egy forró illatos tea társaságában.

Tovább

Vadász utcai sportközpont nyílik

Hamarosan nyílik Budapest új sportközpontja, karnyújtásnyira a Bank Centertől.

Tovább

Nyári Könyvajánló

Ez a nyár is tartogat néhány felejthetetlen irodalmi művet! Legyünk éppen a strandon, útközben vagy otthon egy fárasztó munkanap után, olvasni mindig jó!

Tovább