2020 November 1

Márton-nap

A Márton-nap története

A legenda szerint Szent Márton a római császár katonájaként szolgált a franciaországi Amiens városában amikor egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve pedig fordulat állt be Márton életében: Isten szolgálatába állt. Jóságáról már élete során is legendák keringtek, s az alázatos misszionáriust püspökké akarták szentelni. A monda szerint, mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől a szolgalelkű Márton a ludak óljában bújt el. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulták Márton rejtekhelyét. Végül Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat.

November 11-e a naptárban ősidők óta a téli évnegyed kezdő napja, amikor nagy eszem-iszomot rendeztek: asztalra tették az újbort, ettek-ittak, s fenékig ürítették a poharakat, hogy a következő esztendőre is jó termés legyen.

Márton-nap Visegrádon lovagi tornával és libalakomával

A visegrádi Renaissance Étterem idén is megszervezi napjainkra valódi hagyománnyá lett Márton-napi rendezvényeit, melynek keretein belül vendégeink megismerkedhetnek a középkor izgalmas világával: 2020. november 7-én és 14-én megtekinthetnek egy páratlan lovagi tornabemutatót, majd megtapasztalhatják, mit is jelent Visegrádon a libalakoma.

https://www.programturizmus.hu/ajanlat-marton-nap-visegrad.html

Szent Márton Újborfesztivál és Libator 2020 Szentendre

Szent Márton-napi népszokások mellett Szent Hubertus alakja elevenedik meg a szentendrei Skanzen Márton-napi fesztiválján. Ebben az évben a vadászok védőszentjének november 3-i ünnepnapjához is kapcsolódik a múzeum - solymászokat, vadászokat és halászokat lát vendégül. A Skanzen Étteremben Márton-napi libaételek és családi pincészetek borai várják a látogatókat. Őszbúcsúztató koncertek, gólyalábasok, mesék és táncház színesíti a programot.

https://www.programturizmus.hu/ajanlat-szent-marton-ujborfesztival-es-libator-szentendre.html
 

Mindenkit várnak a Gesztenyés Kertbe a Márton-napi Libanapokra

Elmúlt a nyár, jöhetnek a Libanapok! Mindenkit várnak 2020. november 13 -15-ig a Gesztenyés-kertbe a Márton-napi Libanapokra.

https://www.programturizmus.hu/ajanlat-marton-napi-libanapok-gesztenyes-kert.html

Előző hír Következő hír

Hírek

Tavasztól folytatódik az M3-as metró felújítása

2020 márciusától az Arany János utca és a Ferenciek tere metróállomásokon is elindulnak a munkálatok.

Tovább

Online színházi előadások

A gyerekeknek bábszínházat, a felnőtteknek Gobbi Hilda legendás játékát ajánljuk.

Tovább

Karácsony

Karácsonyi hagyományok, ajándék ötletek és karácsonyfa trendek

Tovább

Májusi népszokások, népi hiedelmek, fagyosszentek

Májusfa állítás, pünkösdi királyválasztás és fagyok elleni füstölés a gyümölcsösben

Tovább