2021 Január 1

Mindennapi jóga és egyedi Iyengar mozgásformák

Minden ember arra vágyik, hogy harmóniában éljen önmagával és a környezetével. Napjainkban ugyanakkor az élet számos területén egyre nagyobb elvárásoknak kell megfelelnünk, testi és lelki értelemben egyaránt. Ennek következtében egyre több embert kínoznak testi és lelki feszültségek, például stressz, idegesség, alvászavar, egyre többen szenvednek az egyoldalú fizikai megterhelés és a mozgáshiány következményeitől. Így aztán a mai korban különösen nagy jelentősége van azoknak a módszereknek és technikáknak, amelyekkel tartósan jó egészségi állapotra és testi, szellemi, lelki harmóniára tehetünk szert. A „Jóga a mindennapi életben” rendszer ahhoz ad átfogó módszert, hogy önmagunkon segítsünk.

A „jóga” szanszkrit eredetű szó, azt jelenti: összekötés, egyesülés. A jógagyakorlatok a maguk teljességében fejtik ki hatásukat, megteremtik a test, a szellem, a tudat és a lélek egyensúlyát. Ily módon segít a jóga megoldani, leküzdeni a mindennapos próbatételeket, problémákat és gondokat. A jógával közelebb jutunk önmagunk megismeréséhez, életünk értelmének és Istenhez való viszonyunknak magasabb szintű megértéséhez.

Indiában a risik (bölcsek és szentek) már évezredekkel ezelőtt kutatták meditációikban a természet és a világegyetem titkait. Megfejtették az anyagi és a szellemi világ törvényeit, bepillantást nyertek az univerzum összefüggéseibe. Rájöttek a kozmosz és a természet elemeinek törvényszerűségeire, a földi élet, a világegyetemben ható erők és energiák működésére, a külső világ szintjén és szellemi síkon egyaránt. Már a Védákban leírták és megmagyarázták az anyag és az energia egységét, a világegyetem keletkezését, a természeti erők működését. A modern tudomány jó néhányat újra felfedezett és igazolt az említett felismerések közül.

A „Jóga a mindennapi életben” rendszer céljai:

  • testi egészség
  • szellemi egészség
  • társadalmi egészség
  • lelki egészség

Beregszászi Gabriella, Iyengar jóga oktató az érdi Manipura Jóga Stúdióban várja testi és lelki harmóniára vágyó vendégeit.

Az Iyengar jóga fókuszában az anatómiai pontosság, a pózok helyes kivitelezése, hosszabb kitartása, a pózok sorrendiségének, a szekvenciálásnak fontossága áll.

Az eszközhasználat – kötélfal, hengerpárna, heveder, tégla, takaró, blokk, szék stb. – segíti a kezdetben még kevésbé mozgékony testnek az egyes pózok felvételét, később pedig segít a megértésben, a fejlődésben.

Beregszászi Gabrielláról és az óráiról megtudhat többet az alábbi linken:

http://manipurajoga.hu/bemutatkozas/

 

Előző hír Következő hír

Hírek

Augusztusi könyvajánló

Válassz kínálatunkból egy izgalmas könyvet augusztusban is!

Tovább

Budapesti városi séták

Hamarosan itt a jó idő, vegyünk részt egy tematikus városnéző sétán!

Tovább

Bomo Art Budapest, a hely, ahol minden egyedi

Bomo Art Petit néven, új üzlettel dicsekedhet a már három bolttal rendelkező Bomo Art Papírbolt.

Tovább

Karácsony

Karácsonyi hagyományok, ajándék ötletek és karácsonyfa trendek

Tovább