2021 Február 2

Farsang

A farsang a karácsonyt követő és a húsvétot megelőző időszak. Hossza minden évben változik. Kezdete január 6-a – mely vízkereszt napját jelöli –, vége pedig hamvazószerda, mely a húsvétot megelőző 40 napos böjt kezdete, ennek időpontja azonban minden évben más. A farsang pontos időtartama a különböző kultúrákban eltérő lehet. Velencében már december végén, Spanyolországban viszont csak január vége felé ünneplik, Rómában pedig kizárólag a nagyböjtöt megelőző 11 napot jelenti. Sok helyen a hamvazó szerdát megelőző héten tartják a voltaképpeni Farsangot, mely minálunk húshagyó kedden éri el befejező tetőpontját. A Farsang hazája Olaszország, manapság is az olasz, különösen a velencei Farsang vagy karnevál utolsó hete a leghíresebb népünnepek közé tartozik.

Egy kis történelem

Az ünnepség eredetileg pogány gyökerekre nyúlik vissza, később azonban az egyház is átvette, majd keresztény tulajdonságokkal a saját képére formálta. Ebből adódik, hogy a farsang csupán hagyományokon alapul, vallási esemény nem kapcsolódik hozzá.
Eredete olasz és német tradíciókra vezethető vissza. Magyarországon a középkorban honosodott meg vegyes hagyományok alapján. A polgárság elsősorban a német, az arisztokrácia pedig az itáliai és a francia szokásokat sajátította el. Az álarcok és maskarák is az itáliai hagyományból eredeztethetők, és már Mátyás király korában népszerűek voltak.

A magyar hagyományok

A farsang célja a tél búcsúztatása és a tavasz köszöntése. Magyarországon azonban ennél fennköltebb célt is szolgált. A báli szezon lényege az eljegyzés volt. Ekkor kellett gyorsan párt választani, mert a nagyböjt ideje alatt már tilos volt menyegzőt tartani. Ezért hívták a vízkereszt utáni első vasárnapot első menyegzős vasárnapnak. A farsangi mulatozást a legények szervezték, az eladósorban lévő lányok pedig csokorral kedveskedtek kiszemeltjüknek. Ennek a farsangi mulatság végén fontos szerep jutott: a fiatalemberek kalapjukra tűzték a virágot, hogy ezzel fejezzék ki választásukat.

A mai napig él a busójárás hagyománya, mely szintén a farsanghoz kapcsolódik.

Farsangi finomságok

Hamvazószerda már a 40 napos böjt kezdetének első napja. A néphagyomány szerint ezt a következő, csütörtöki napon felfüggesztették, és az összes maradék ételt elfogyasztották. Napjainkban ezt nevezik „torkos csütörtök” -nek - mai modern verzióban az éttermek kedvezményekkel várják a vendégeket egy kiadós lakmározásra. Egyre több étterem vesz részt az akcióban, melynek keretében jelentős kedvezményeket adnak aznap az étkezések árából.

A farsang a bálok, a bolondozás, a lakomák és torkoskodás ünnepe. Az időszak legjellegzetesebb étele a fánk. Kis országunkban a szalagos fánk néven ismert változat terjedt el, de a különböző országoknak megvannak a saját változataik: a spanyolok churros-ként, a görögök loukoumades-ként, a berliner krapfenként, az amerikaiak pedig donutként ismerik. Mellette tipikus ételnek számítanak a húsételek, a kocsonya és a káposzta.

 

Balatoni Bringa Farsang - az év első bringatúrája a Balatonnál!

Március 13-án, szombaton kerül megrendezésre immár harmadszor az elszánt bringásoknak a téli bringa túra! 

A túraközpont Balatonfüred – Balaton Szabadidő és Konferencia Központ innen indulnak és érkeznek vissza a résztvevők.

Itt kulturált öltözők, WC, étterem áll a bringások rendelkezésére. A komplexumot kiegészíti a városi uszoda szaunával.

Útvonal: Balatonfüred – Tihany (kompátkelés) – Zamárdi – Siófok – Balatonaliga – Balatonakarattya – Balatonkenese – Balatonfűzfő – Balatonalmádi – Alsóörs – Csopak – Balatonfüred

Melegedő és frissítőpontok:


– Siófok - Matróz Pizzéria 25. km-nél

– Balatonvilágos - Magas part, Polgármesteri Hivatal 37. km-nél

– Balatonkenese - Vadkacsa Étterem&Panzió 47. km-nél

– Alsóörs - Tourinform Iroda 68. km-nél

– Balatonfüred - Balaton Szabadidőközpont 78. km-nél (befutó)

Ajánlott időbeosztás, tempó:

Siófok melegedő – frissítőpont elérése legkésőbb 11:15-ig, pihenő idő max. 20 perc
Balatonvilágos melegedő – frissítőpont elérése legkésőbb 12:30-ig, pihenő max. 20 perc
Balatonkenese melegedő – frissítőpont elérése legkésőbb 14:00-ig, pihenő idő max. 30 perc
Alsóörs melegedő – frissítőpont elérése legkésőbb 16:00-ig, pihenő idő max. 10 perc
Balatonfüred CÉL elérése: 17:00 óra

Naplemente: 17:21 óra

Táv: 78 km, Balaton – Keleti medence, kiskör

Szintidő: 8 óra

Több kísérő autó is követi a mezőnyt (szerviz, orvos, transzport), és SOS számon folyamatosan rendelkezésre állnak.

A túra útvonalán Siófokon, Balatonvilágoson, Balatonkenesén, Alsóörsön lesz megállópont, forró teával, forralt borral és zsíros kenyérrel. Beérkezést követően a jó meleg étteremben mindenki forró tartalmas levest, teát és forralt bort kap.

A résztvevők létszámát 350 főben maximalizáltuk, hogy biztonságosan és színvonalasan ki tudjuk szolgálni a résztvevőket extrém időjárás esetén is.

Előző hír Következő hír

Hírek

Salvador Dali kiállítás

Utazás egy lángelme képzeletében

Tovább

Bank Center Aula

Fülöp Gábor szobor kiállítása

Tovább

Az Országos Kéktúra útvonal szakasza / VI. rész

Mozduljunk ki és élvezzük a nyári napsütés első sugarait a Bakonyban!

Tovább

Nyári Könyvajánló

Ez a nyár is tartogat néhány felejthetetlen irodalmi művet! Legyünk éppen a strandon, útközben vagy otthon egy fárasztó munkanap után, olvasni mindig jó!

Tovább