2020 Június 1

A Liget Budapest Projekt

A Liget Budapest Projekt mára Európa legnagyobb, rangos nemzetközi díjakkal elismert kulturális tartalmú városfejlesztési projektje. Az ország történetének legnagyobb léptékű park- és tájépítészeti munkáját ötvözi egy, a millenniumi idők óta nem látott intézményfejlesztési programmal. Így lesz a Városliget 2023-ra élhetőbb, a mostaninál jóval zöldebb és korszerűbb, vonzó intézményekkel gazdagabb a park, ismét méltó egykori fénykorához.

Milyen projektek készültek már el? 

A Szépművészeti Múzeum 3 évig tartó, átfogó rekonstrukciója a Liget Budapest projektnek köszönhetően valósult meg. Amúzeum épülete a Megőrzés kategóriában nyerte el az Europa Nostra, más néven az Európai Unió Kulturális Örökség Díjat.

Többek között elkészült Magyarország egyik legkomplexebb és legkorszerűbb játszótere, a Városligeti Nagyjátszótér. A 13.000 négyzetméteres játszótér nem csak méretével, de különleges felszereltségével is kitűnik a közparkokban található játszóterek közül. A játszótér 6 különféle csúszda, 10 féle hinta és körhinta, 4 féle forgójáték, 3 homokozó, 7 féle egyéni és páros rugós játék, 2 darab egyedi tervezésű, fél tucat elemből álló nagy köteles-mászó komplexum, 10 földbe süllyesztett trambulin és hosszan kanyargó patak zsilipekkel és vizes játékokkal várja a gyermekeket. A játékelemek egy része speciális, integrált kialakítású, tehát az egészséges és fogyatékkal élő gyermekek együtt tudnak rajtuk játszani. A rendhagyó játékok egy része arra is alkalmas, hogy a család közösen játsszon, a különleges hálós szerkezetek elbírják a szülők súlyát is. 

A Liget Budapest Projekt keretében megvalósult az egykori Olof Palme Ház, a Városliget egyik legrégebbi és legimpozánsabb épületének műemléki rekonstrukciója. Az épületben egy, a Városliget aranykorát bemutató interaktív kiállítás, valamint egy századfordulós hangulatú, Zsolnay kerámiákkal díszített kávéház várja a látogatókat. A több mint 130 éves épület főbejárata elé a park tájépítészeti megújításának részeként egy 1500 tőből álló rózsakertet is kialakítottak, melynek központi eleme egy új, az épület gazdag homlokzati díszítésével harmonizáló Zsolnay szökőkút.

Továbbá megújult Magyarország első, speciálisan a vakok és gyengén látók pihenését és kikapcsolódását szolgáló Vakok Kertje a Városligetben. A Vakok kertje kívül-belül teljesen újjá épült: akadálymentesítették a területet, modern eszközökkel látták el, a növényzetét rehabilitálták, felújították és kibővítették a speciális játékokkal felszerelt játszóterét.

Előző hír Következő hír

Hírek

Márciusi könyvajánló

Olvasnivalók a hosszú hétvégére

Tovább

Az Országos Kéktúra útvonal szakasza / XVI. rész

Itt a jó idő, látogassunk el a Vértesre!

Tovább

Húsvét

Nincsen itt, mert feltámadt, amint megmondta / Máté 28:6

Tovább

Hurrá, nyaralunk!

Íme, néhány kedvenc a magyarországi nívós és egyedi szálláslehetőségek közül – kicsit másképp.

Tovább